tiistai 21. tammikuuta 2014

Nyt saa loppua vastikkeeton ylihuolehtiminen!










Aila-Leena Matthies
sosiaalityön professori
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
 


Viime viikkoina julkisuudessa on kohistu hyvinvointivaltion etujen vastikkeellisuudesta. Taustalla vilahtelee viitteitä siitä, että hyvinvointivaltio olisi jopa ylihuolehtivainen edunsaajiensa suhteen. Vastikkeeton apu heikentää yhteiskuntamoraalia ja myös hyvinvointivaltion kykyä huolehtia varsinaisista tehtävistään. Liian pitkälle viety hyvinvointivaltio niin sanotusti nakertaa itseään sisältäpäin, moraalisesti, taloudellisesti. 

Olen näistä ajatuksista pitkälle samaa mieltä. Tällainen peli ei voi jatkua loputtomiin! Kunhan väitteet vain asettuvat oikeaan suuntaan. Liekö koskaan ennen julkinen käsi huolehtinut näin runsaskätisesti hyväosaisten, ja erityisesti kaikkein suurimpien yritysten eduista kuin nykyisin? On tullut jo itsestään selväksi marssijärjestykseksi, että kaikkein eniten omaisuutta hankkineiden, kaikkien merkittävimpien kansainvälisten finanssipiirien intressit on hyvinvointivaltion otettava päätöksenteossaan ensimmäiseksi huomioon. 

Julkisia tutkimusrahoitushanoja ei pääse enää juuri aukomaan muutoin kuin yritysten kaverina, ja sama koskee nyt yhä enemmän myös koulutuksen kansainvälistämisohjelmia. Mutta saadaanko näille innovaatiounelmille aina vastiketta?

Valtiovallan on tietenkin huolehdittava keskeisten teollisuusalojen toimintamahdollisuuksista, sitä en kiistä. Eihän tässä mitään pahaa sinänsä, jos sillä saadaan jotain yhteistä hyvää aikaan. Mutta miten on vastikkeellisuuden laita? Miten edunsaajat hoitavat velvoitteensa yhteistä hyvää kohtaan? Hyvinvointivaltiolla on äänenlausuttu oikeutus odottaa sponssaamiltaan yhtiöiltä vähintään työpaikkojen luomista Suomeen. Tätä vastikkeellisuutta ei ole viime vuosina juurikaan kuulunut. Päinvastoin, aika moni on tässä lusmuillut ja vienyt vähän salakavalasti työpaikkoja maihin, jossa hyvinvointivaltiosta, sosiaalipolitiikasta ja ympäristösäädöksistä ei juuri ole haittaa voittojen keräämiselle. Jos tämä on globaalin pelin henki, niin pelatkoon, mutta ei hyvinvointivaltiomme nappuloilla. 

Kunta pyrkii ensisijaisesti takaamaan hyväosaisten asukkaidensa viihtyvyyden, vaikka siinä ei sitten ihan kaikkien asuinalueiden tasapuolisuus toteutuisikaan. Mutta kun nämä hyväkkäät sitten muuttavatkin maksamaan veroja kuntarajan toiselle puolelle! Vastiketta ei voi vaatia jälkikäteen. 

Aivan erityisen antaumuksellisesti Suomi huolehti suurten valtakunnallisten tai jopa monikansallisten palveluntuottajien eduista hyvinvointipalvelujen kilpailuttamisehtojen soveltamisessa. Siinä taisi tulla ihan EU:n ennätys. Vastikkeeksi toivottiin kansainvälisiä investointeja Suomen palvelukenttään, yrittäjyyttä palveluihin, tehokkuutta järjestelmään. Vähän toisin on käynyt. Verorahavirrat ovat kääntyneet maasta poispäin, paikalliset yritykset ja kolmas sektori ajettu markkinatuomioistuimen luudalla nurkkaan. Tehokkuudesta on tullut ruma irvikuva, niin paljon tehottomuutta ja byrokratiaa kilpailutus ja palvelujen ikuisuusuudistus on tuonut. Joidenkin kansainvälisten tutkimusten mukaan yksityistäminen laajentaakin julkisen sektorin toimintakenttää, kun se tarvitsee yhä suurempia apparaatteja valvomaan palvelutarjoajien markkinoita.  Se siitäkin vastikkeellisuudesta. 

Kyllä nyt ihan oikeasti pitäisi saada tämä vastikkeellisuus pakolliseksi niin, että siitä ei enää livistellä. Eihän tässä ole moraalista ja yhteisvastuusta muutoin enää mitään väliä kellään! Näin sosiaalitarkkailijana on nimittäin mahdoton uskoa, että hyvinvointivaltion kestävyysvaje täältä meiltä päin umpeen kuroutuisi. Vaikka kuinka vielä asiakkaiden vastaanottoaikoja lyhennettäisiin, työtöntä lisää nöyryytettäisiin ja viimesijaisen leipäpalan saamisen ehtoja kiristettäisiin - vastikkeellisuuden vajeet ovat ihan muualla.

28 kommenttia:

  1. Aika sekava. En ymmärrä mitä kirjoittaja halluaa sanoa. Höynäyskö?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi...En ymmärrä, ettet ymmärrä. Vastikkeellisuutta oikeille tahoillehan siinä peräänkuulutetaan

      Poista
    2. Jep, yllättävän huonosti kirjoitettu niinkin koulutetulta ihmiseltä. Hän kuitenkin on tavallisen ihmisen asialla eli haluaa, että yrityksiltä vaadittaisi tuille vastiketta (verot suomeen, työpaikkoja suomalaisille jne.) ja lopetettaisi se, että tavalliselta tukien varaan joutuneelta ihmiseltä vaadittaisi ilmaistyötä tukien vastineeksi.

      Poista
    3. Lillukat ja varret, puurot ja vellit! Sosiaalipuolella auttaminen on jatkuva haaste varsinkin, kun tulisi auttaa ihmisiä, jotka eivät itse ymmärrä olevansa avun tarpeessa. Oma vastuu saattaa täysin puuttua.Lastensuojelussa vastiketta ei voi vaatia lapsilta! Mutta se on lapsi, joka joutuu tikunnokkaan eli sijoitukseen, hoitoon ja kuntoutukseen, vaikka lapsen ympäristöstä löytyvät ne, jotka olisivat enenmmän hoidon ja kuntoutuksen tarpeessa. Vastine tässä olisi se, että lapsi pääsee esim. tukiperheeseen vain aikoina, jolloin perheen muut terapian tarpeessa olevat ovat asiallisessa kuntoutuksessa tms. perheen ulkopuolisessa sijoituksessa. Sosiaalipuoli ei näe tätä!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. sillo ku miehet tuli talavi- ja jatkosoasta,,,missä oli yhteiskunta? Osa miehistä menetti hermonsa, pieksi kotona akan ja penikat..kettää ei kiinnostanu. Sillon olis pitäny yhteiskunnan ottaa vastuu, mutta ei niin ei. Montakymmentä vuotta myöhemmin sitte ruetaan jeesustellee ja keksitään uusi lastensuojelulaki",joka on ihan vastakohta sille mikä jätettiin tekemättä sillo ku olis pitäny. Hävettää suomen yhteiskunnan puolesta. Ite on pitäny sotalasten ja niitten lastenlasten korjata jälet...kukin kykyjensä mukkaan...ite teen sitä työtä vieläki ja nyt on 2014...kauanko sodasta on....tavote on ettei ennää mun lasten tarvi jatkaa sammaa äänetöntä taistelua siis sitä työtä mikä olis kuuluny yhteiskunnalle aikoja sitte....keisarin uudet vaatteet...

      Poista
  3. TEKES on vuorineuvosten sossu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tätä on tiennyt, mutta nyt tiedän!

      Poista
  4. Upea kirjoitus, täyttä asiaa!

    VastaaPoista
  5. Aivan mahtava kirjoitus..Täyttä asiaa ja totuutta....

    VastaaPoista
  6. Näkökulmia on joka tilanteessa monia. Se unohtuu helposti, kun lähdetään seuraamaan polkua, joka on eteen aseteltu ja ajattelua, joka on valmiiksi pureskeltu. Tämä kirjoittajan näkökulma on hyvin tervetullut. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tarvitsevat eniten etujensa ajamista. Kiitos kirjoituksesta.

    VastaaPoista
  7. Hyvä kirjoitus ja oivaltava pointti!

    VastaaPoista
  8. Tätä lukiessa ministerien kokoomuspuheeseen tottunut ei heti ymmärrä, että todellisuuskin on olemassa. Mielikuva vähäosaisen syyllisyydestä kaikkeen poistuu vähitellen. Tämä on hyvää lukemista vastikkeellista sosiaaliturvaa pohtivalle työryhmälle.

    VastaaPoista
  9. väärä tapa hoitaa asioita "pakottamalla" mun mielestä....se alkaa sairaseläkkeen hakijat lisääntymään rutkasti jos vastikkeeton tuki poistetaan...

    VastaaPoista
  10. Erinomaista, rohkeaa ja vieläpä sarkastisella tyylillä. Hyvä proffa ! Suomi on menettänyt ja menettää työpaikkoja vanhassa teollisuudessa. Uudet työpaikat syntyvät "uusille aloille", sanotaan. Rakennemuutos tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomeen synnytetään väkisin halpatyömarkkinat. Sitä ajavat yhdessä EK, Kataisen hallitus ja ay-liike peesailee. Alle köyhyysrajan tuloilla ja etuuksilla elää jo 700 000 ihmistä ja lisää tulee... Näyttää siltä, että Kataisen hallituksen naisministerit ajavat pakkolakeja ja vastikkeellisuutta, kun miesministerit keskittyvät väistelemään vastuuta maan teollisten työpaikojen hävittämisprosessissa.

    VastaaPoista
  11. Lapselliselta kuulostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuulostat, mutta blogikirjoitus oli hieno.

      Poista
  12. Hyvä kirjoitus sääli että porvarit ei ymmärrä kirjoitusta mutta mitäpä ne ymmärtäisi muutenkaan. Porvareilla on yksi ajatus vaan suomeen pitää saada orjatyövoima laki sitä ne huutaa yhteen ääneen valkoiset kaavut päällään ristiä poltellessaan.

    VastaaPoista
  13. Mainio juttu!

    VastaaPoista
  14. Jo kirjoituskin oli huono ja sekava. Asiapuoli taas edusti niitä lillukan varsia ja kertoo, kuinka pihalla kirjoittaja on elinkeinoelämästä, siitä joka lopulta hänenkin palkkansa maksaa. Kovin harva yritys pystyy olemaan ihan vaan loisimassa Suomessa. Ainoa erä tilinpäätöksestä, joka voidaan siirtää niihin veroparatiiseihin, on tulos. Tuloksesta maksettavat verot on kuitenkin tosi pieni osa yrityksen kaikista veroista ja veroluonteisista maksuista. Vaikka yritys tavalla tai toisella tekisi 0-tuloksen, kertyy yhteiseen kakkuun mm. seuraavia: Alv, tyel, työttömyysvakuutusmaksu, sairausvakuutusmaksu, verot työntekijöiden palkoista, valmisteverot, tullimaksut, sähköverot, kiinteistöverot, varainsiirtoverot, autoverot, käyttövoimaverot, polttoaineverot sekä muilta yrityksiltä ostettuihin tavaroihin ja palveluihin sisältyvät verot. Itse näitä kaikkia maksavana voin kertoa, että tuloksesta maksettava vero on meillä muutama tonni, pelkästään sähkövero taitaa olla samaa luokkaa. Alv:tä kerään asiakkailta n. 150 000€. Muut edellä mainitut ovat jotain tältä väliltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi taitaa olla aika sekava klo 4.52, koska sekoittaa asiat

      Poista
    2. Mitkähän asiat siinä sekoitettiin? Minun mielestä ihan seikkaperäinen selvitys siitä, että kaikki yritystoiminta on yhteiskunnalle hyödyllistä, vaikka verotettavaa tulosta ei niin kauheasti syntyisikään. Ja samalla kaikille viherstalinisteille rautalangasta väännettynä, että kakun syöminen edellyttää ensin leipomista ja ainesten hankkimista. Ei riitä se että kurkku suorana vaatii.

      Poista
    3. Anonyymille pienemmässä mittakaavassa; perheyrityksen osakkaana.
      Työntekijän palkkaaminen on kallista ja pieni yritys ei saa valtion tukia. Ihmettelen vain että koko ajan investoitava lisää ja lisää, eikä kaikki yritykset voi tehdä näin.
      Isot yritykset saavat valtion tukia ja pienemmiltä revitään kunnon maksut.
      Entisenä kokoomuksen kannattajana vihdoin tajusin ettei kaikki voi olla Rockefellereitä ja pieni prosentuaalinen osuus ns. rikkaista omistaa kaiken ja haluaa orjatyövoimaa.
      'Tekisin itsekin saman kun ilmaista työvoimaa saa ja valtio vielä maksaa, ei voi kilpailla hinnoilla ja ulkoistetaan Kataisen/urpilaisen/Hallituksen kautta vielä ulkomaille.
      90-luvun maksut vielä pienessä kirjapainossa kestettiin. Tämä Euro tuhosi kyllä kiitettävästi kaiken. Yritys lopetettiin.
      Kaikki maksettu ja velaton. Ylimielistä väittää että käsi ojossa odotetaan rahaa kun joutuu omaisuudella vastaamaan ja tulosta on saatava.
      Yritysverotus Suomessa saatava Sveitsin malliin.
      Kansalaispalkka saatava ja kannusteet työntekoon, herralle voin todeta että kiinnostaako ilmaistyö, jos firmasi sattuu menemään suoraan sanoen nurin ja omaisuus menee.
      Valtion tuettava pien- ja keskisuuria yrityksiä,ostovoimaa lisää.
      Sitten maataloustukiaiset ym. mihin lie menevät, kysymys sosiaalipuolen kustannuksista aika pieni.
      Tämän hallituksen aikana heitetty valtavia summia, joita koskaan ei saa takaisin.
      Kohta edessä on asuntokuplat kun ihmiset eivät pysty maksamaan ylisuuria korkoja.
      Asiakirjoitus professorilta, en todellakaan puolusta mitään Nokian Elopin erorahoja n.20miljoonaa euroa, käsittämätöntä ja kuinka paljon irtisanotut ihmiset kärsineet tästä, koulutettuja vielä.Suomi ei ole koko Euroopan sosiaalitoimisto.
      Tämä hallitus vähät välittää kuin omista eduistaan, Kokoomus ei ole isänmaallinen puolue, äänestän perussuomalaisia, rajoittuu tuo rahanviskely.
      Hallitus ottaa ilmaista lainaa ja rahaa on, menee tosin EU:n oravanpyörään.
      Agenda kyseenalainen kun Suomeen ei jää rahaa ja nimellisesti työllistetään 9 e päivä, törkeää hyväksikäyttöä. Suomessa kohta 500 000 työtöntä ja tänne ei tarvita ulkomaalaista lisätyövoimaa. Isompien firmojen osakkaat ja johtajat ajattelevat vain omia pankkitilejänsä.
      Toivottavasti tulee ennenaikaiset vaalit että hallitus kaatuu, vie koko Suomen osavaltioksi.
      Kansa jos ei voi hyvin, niin ei sitten johtajatkaan. Älä ainakaan minua palkkaa riistofirmaasi, perustan kaupparekisteriin oman ja vien työsi samalla menetelmällä että ilmaiseksi on tehtävä. Valtion suunnattava rahat TES-palkkoihin ja työllistämisiin, ettei sosiaalitoimistoon tarvitse mennä.
      Ei hävetä kun työt loppui ja sinunkaltaisella asenteella kukaan ei halua edes tulla jos ymmärtää Suomea. Palkka on maksettava, lopeta narina jos ei ole varaa tai vie firmasi vaikka Kiinaan, Suomi ei tarvitse tuollaista. Työllistä, älä narise.

      Poista
    4. Paljon oli kirjoituksessasi asiaakin. Mutta kyllä pienetkin yritykset tukea saavat, jos osaavat/haluavat hakea. Erilaisia työllistämistukia on varmaan 5 kpl erilaisia, sitten on toiminta-alueesta riippuvaiset investointituet, jopa 30-50% investoinnista. Ihan pienille yrityksille on tehty alv:n alarajahuojennus. Alkava yrittäjä saa 25% alennuksen yel-maksusta 3 vuodeksi. Valtion erityisrajoitusyhtiö Finvera antaa lainaa ja takauksia tosi hyvillä ehdoilla tilanteessa, jossa rahaa ei muualta saa ollenkaan. Starttiraha. Hankerahoitukset: esim. meidän pienen kunnan yrittäjäyhdistys yhdessä kehtiysyhtiön kanssa sai hanketyöntekijän palkkaamiseen 98% tuen 12 kk:ksi. Eikä tässä varmaan ihan kaikki ollut.

      Politikointi on öykkäröintiä, on aina ollut. Siihen ei Persujen äänestäminen vaikuta mitään. Siihen ei auttaisi mikään muu kuin se, että kansanedustajan toimi ei saisi olla päätyö. Eli, kuten oli ennenkin, valtiopäivät kokoontumaan kaksi kertaa vuodessa tekemään päätökset, ja lopun aikaa edustajat toimivat omilla aloillaan ja alueillaan.

      Poista
  15. Hienoa rehellistä kirjoitusta, hyvä kun uskaltaa nimellään sanoo mielipiteensä... toivon todellakin et nää kataisen yms. porvareiden kannattajat avaisivt silmänsä todellisuuteen... ei suomeen kannata ees lapsia tehdä ei tänne kannata enää jäädä perhettä perustaan..

    VastaaPoista
  16. Suomessa on todella paljon tuettua tutkimusta ja tuotekehitystä maailman mitassa. Tulokset vain ovat hirvittävän heikkoja panokseen nähden. Voisiko todella olla, että ilman kilpailun painetta ei synny kunnollista tulosta. Apupyörät auttavat oppimaan, mutta ilmankin tukipyöriä oppii ajamaan - Nopeammin, paremmin ja pidemmälle, polvet ruvella ja hymy naamalla. Ei pidä myöskään unohtaa miten mittavasti Suomessa on suunnattu vastiikettomia tukia tasa-arvon nimissä jopa rikkaimmille palkansaajille ja eläkeläisille. Kyllä palvelusta kuuluu maksaa, mikäli siihen on varaa. Kotitalousvähennyksiä, korkovähennyksiä ja autoetua Valtion lainarahalla. Joku noidenkin leikkauksita kehtaa älähtää, kun korporaatiot maailmalla velallamme rikastuvat ja meidät lopulta orjuuttavat.

    VastaaPoista
  17. Olen sosiaalityöntekijä, mutta myös töissä perheyrityksen henkilöstöhallinnossa, yrityksemme kuuluu vientiteollisuuteen. Olen surullinen, siitä että yhteiskunnassa joudutaan edes käymään keskustelua siitä, että palvelut yhteiskunnassa olisi tarkoitettu hyväosaisille. Kuntamme kuuluu rakenteellisen muutoksen kohteeksi, josta valtio on poistanut yhteensä neljä suurta laitosta ja teollisuus käy kamppailua elinvoimaisuudesta. Katson lukeutuvani hyväosaiseksi, vaikka käteen jäävä osuus on toimeentulotuen perusosan vertainen. Yritys on tehnyt useamman vuoden kovia tappiota, että olemme sen sijaan joutuneet ottamaan lainaa ja kotimme ja elämän työmme on velkojen panttina.
    Yritystä on jouduttu saneeraamaan, työntekijät joiden motivaatio tehdä töitä on ollut viimesijainen on jouduttu irtisanomaan. Työ ei eroa paljoakaan niistä prosesseista ja tunteista mitä kokee kun on joutunut ottamaan lapsen huostaan tahdonvastaisesti. Erästä tuttavamme totesi HR:stä, firman vittumaisimman ämmät. Niin, kaikenlaista saa kuulla, kun vaihtoehtoja ei ole. Sosiaalityöntekijänä pääsi vahtimestarin ja viran taakse, pk-yrittäjä olet joka päivä vihan kohteena. Yksityiskohdat jääkööt kertomatta.
    Olemme myös halunneet tuottaa hyvinvointia ja lunastaa nuorisolupauksen palkkaamalla nuoria. Olemme halunneet positiivisuudella antaa mahdollisuuden tähtinuorille ja onneksi muutama sellainen on löytynytkin. Heitä yhdistää se, että lapsesta lähtien on opittu arvostamaan työtä ja työntekoa. Vanhempien taustalla on yrittäjää, maatalousyrittäjää, sosiaalityöntekijää. Tuskin yllättää?
    Sitten on aika monta ei yhtä onnistunutta tarinaa omin silmin nähtynä ja yrittäjäverkostostamme. Työttömyys, sossun luukulla juokseminen ja vastuunoton laiminlyöminen omasta elannosta on normia. Omaa työpolkua ei arvosteta, yrittäjä nähdään riistäjäsikana, vaikka tosiasia on ihan toinen. Me emme valita osaamme, haluamme ja joudumme olemaan optimistisia.
    Alueella on pulaa metalliteollisuuden ammattitaitoisista työntekijöistä. Ristiriita on siinä, että ammattikoulusta valmistunut nuoriso ei halua alan töihin, koska se on fyysistä ja TES:n palkka ei tyydytä. Ja nämä nuoret eivät ole perheistä, joissa jonotetaan leipäjonossa. Eihän se palkka tyydytä, jos sossun luukulla asioiminen on normia. Ja sitten on nämä curling-lapsuuden tuotokset, jotka saa päälle karkkirahaa. Valtio leikkasi 25% ammattikoulun aloituspaikoista, koulutus ei motivoi. Ja varuskunta laukkautettiin kun alueelta ei löydy riittävästi palveluskelpoista aineista. Aika turhauttavaa näissä olosuhteissa lunastaa nuorisolupaus, kun mikään ei riitä.
    Ja siitä, että yritykset eivät kanna yhteiskunnallista vastuuta. Tilanne Suomessa on katastrofaalinen vientiteollisuudessa. Emme elä oravannahkakaupalla, että minä annan sinulle, sinä hänelle ja hän minulle. Kyllä meidän sosiaalityöntekijöidenkin pitäisi se tietää!! Me tarvitsemme ulkopuolista rahaa ja ihmisiä, jotka haluavat tehdä töitä ei nostaa sosiaaliturvaa ja vapaa-matkustaa. Jos työkykyinen ei halua tehdä töitä vaan kokee, että hän on lahja yhteiskunnalla ja yhteiskunnan tulee antaa hänelle mahdollisuus vapaamatkustamiseen, on jotain väärin tässä yhteiskunnassa. Työssäkäyvilläkin on monia elämän kriisejä, jolloin haluaisi vetää peiton korville ja jäädä nukkumaan. Mutta työ on parasta terapiaa ja kantaa yli elämän huonojen hetkien.
    Ja sille ylioppilassukulaispojalle, joka pyysi 20% palkankorostusta koska pienemmällä palkalla ei suostunut työskentelmään, otti loparit kun pyyntöön ei suostuttu ja saneli että ”kirjoitat sitten näin ja näin työtodistukseen että saan työkkäristä ja sossusta rahat”, toivotan onnea valitsemallasi tielläsi. Maksan mielelläni veroja ja autan oikeasti huono-osaisia, mutta jossain vaiheessa tulee mittari täyteen sosiaalityöntekijällekin.

    VastaaPoista