tiistai 25. maaliskuuta 2014

Osallisuus ja ihmisen tuottavuus meiän kylässä..

Kirjoittaja:  Anu Mäkelä-Suoknuuti, sosiaalityön opiskelija, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

No mie aattelin ottaa kantaa tähän osallisuuteen, kun on paljon puhuttu miten ihmiset kokee yksinäisyyttä ja irrallaan oloa yhteiskunnasta. Televisiossa ja lehdissä kerrotaan miten yksinäisiä ihmiset on, vaikka ollaan lähempänä toisiamme ku koskaan. Ni mie kerron vähä mein kylästä, ku täst mie tiijän. Tääl myö ollaa kaikki osallisia mein kyläyhteisössä. Ja meil on semmonen kyläyhdistyskin, ni sehä tääl laittaa tuulemaan. Mut ekaks mie kerron vähä näist joistai kyläläisist. Nii, ja samal mie otan kantaa siihe ihmisen tuottavuuteen, mikä on ihan tyhmäst sanottu, mut nii mie oon kuult sanottavan.

No, meil on tos naapurissa sellanen Minna, hää on yksinhuoltaja, ja hoitaa mukuloitaan kotona. No oonha mie kuult jostai et siitäki saap moitteit ku ei töis käy, mut onnellissii nuo mukulat on ku ovat kotona (ja liekö sit mikkää päiväkoti noit huoliskaa ku ovat nii villei, no mut tuo ol vaan kevennys.. Kivoi mukuloit hyö on). Ja mie luulen et muutamist tulloo tutkijoit ku hyö tuol puskissa suurennuslasin kans mylläävät, ties vaik mihi vaarallisseen tautiin keksisivät lääkkeen. No, hyö ovat osallissii mein yhteisöön, ku myö kaik tykätään noist mukuloist, ja kasvatettaa heit koko kylän voimin.

Sit tuos lähel assuu myös Kerttu. Hää on leski, ja hää ja häne edesmenny miehesä olivat sovassa. Miust hyö on tienant yhteiskunnallisest olemisensa, oot sie sammaa mieltä? Hääki kuuluu tähä yhteisöö, myö kaik siellä käyään kahvilla, ku hää tykkää leipoo. Ja harva se päivä nuo kylän mukulat siel ovat, isommat häntä sit autteleevatkin.

Sit meil on kylän varakkain mies, hää ajeloo Mersulla, mut hää on kirurgi joten ajelkoo hää vaan. Kyl hää on rahansa ansaint, ei miust ainakaa olis tommoseen työhön. Hää sit osallistuu mein kyläyhteisöö sillä et mielellään tukkee rahallisest kaikkii hankkeit. Häne pojat tykkää luistella, ja hää maksaa tuon kentän valot. Ni saavat muutki luistella sit.

Sit on mein Pekan ja Leenan poika. Hää on sellane kehitysvammane. Mie oon kuult et heit ei kaikkial arvosteta, ku hyö ei tuo rahhaa yhteisee kunnan kassaa. Mut meil hää tuo kyllä paljo mein kylälle. Hää kuttoo hienoi mattoloit, jot kutteit vaan vie ja matto tullee. Ja sitä hää tekkee sellasii pihatöit, ja pienen palkan hää saa. Mut siit ei enempää, koska mie en oo ihan varma onk se sitä harmaata talloutta, ko jos ei veroja maksa. Sanotaa et hää saa suklaata, koska siit hää tykkää. Kiva nuor mies hää on!

Ni sitä mie täs mietin, et mite sitä ihmisen pitäis sit tuottaa? Ko jos tuottaa onnee toisille, hyvvää mieltä ja autteleepi muita kykynsä mukkaan. Ni eiks se oo tuottavuutta? No, tiijänhä mie et sillä tarkotettaa et tuottas rahhaa kunnan, tai valtion kassaan. Miust se ei oo ainoo ihmisen mittari se, mitä mieltä työ ootte? Onks tää rahamarkkinoijen ja yritysten välisten kilpailujen maailma iskent jo ihmisyyteenkin. Mut tähä loppuu mie toivon et työ pijätte huolta tein kyläläisist, tai sukulaisit, perheestä ja työkavereist, tai iha mihi yhteisöö työ kuuluttekin. Ja jos vaan voitte, ni keksikää mite työ voisitte tein yhteisön kans vaikuttaa mein ja tein yhteisiin asioihi.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti