tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kunnissa yt-neuvottelut, mediassa small talkia

Kirjoittaja: Tiina Lehtonen, sosiaalityön opiskelija, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
YT-neuvottelut kunta-alalla. Työntekijöiden työtuntien vähetessä ja työmäärän lisääntyessä lomautusten ja virkojen täyttämättömyyden takia alkaa kuntasektorilla työnteko ahdistaa. Virkoja ei täytetä eläköityvien siirtyessä työelämästä. Sijaiset ja muut määräaikaiset potkitaan pellolle siispä...

 
Palkataanko sosiaalityöntekijöitä kuntasektorille valmistuessani? Haluanko tehdä työtä ammatissa, jossa lähi tulevaisuudessa jaetaan katteettomia maksusitoumuksia ja annetaan lämmintä kättä asiakkaille. Näinkö synkältä näyttää? 

Haetaan vastauksia viimeaikaisista uutisoinneista.
Kuntaliiton mielestä hallitus on siirtänyt vastuun ikävistä päätöksistä kunnille, kun valtion rahoitusta lakisääteisiin kunnallisiin palveluihin on leikattu kovin ottein viime vuosina jylisee Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. Kuntaliiton kokoamien tietojen mukaan kunnat ja kuntayhtymät tekevät tänä vuonna arviolta noin 600 miljoonan euron säästöt henkilöstömenoissa erilaisin toimenpitein.  (7.2.2014, Helsingin sanomat verkkojulkaisu).

Kuntien tulos näytti parantuneen edellisvuodesta, ja Kuntaliiton arvio on, että kunnat "ovat sopeuttaneet talouttaan määrätietoisesti".  Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma hykerteli. (12.2.2014, Helsingin Sanomat verkkojulkaisu).

Valoisia puheenvuoroja saaduista säästöistä kuntasektorilla. Small talkia, pelkkää sananhelinää, sillä kunta-alalla velloo yt-neuvottelut.  Sosiaalitoimesta  lomautetaan, sijaisia ei palkata, työhyvinvoinnista ei tietoakaan ja työntekijöiden kukkaroilla käydään ahkerasti lähivuosina erilaisin kiristyvin verotoimin.

Sosiaalityön eettisyys säröilee. Lomautuksilla sosiaalityön asiakkaalle varattu nykyinen, ruotsalaisen tutkimuksen mukainen 15 minuuttia, supistuu nyt 5 minuuttiin.

Jyväskylän kaupunki  aloitti kaupunkien yt-neuvottelu-uutisoinnin marraskuussa 2013. Neuvotteluiden tavoitteena on vähentää enintään 900 henkilötyövuotta vuoteen 2016 mennessä ilmoitti Jyväskylän kaupunki. (12.11.2013 Yle, Keski-Suomi, verkkouutiset) 

Kuopion kaupunki on ilmoittanut yt-neuvottelujensa tavoitteena olevan säästää tänä vuonna 4,6 miljoonaa euroa palkattomilla vapailla ja lomarahavapailla tai lomautuksilla. (10.2.2014 Yle, Savo, verkkouutiset)

Turku on kaavaillut yt-neuvotteluiden aloittamista maaliskuun aikana. Tavoitteena säästää henkilöstömenoissa noin 330 henkilötyövuotta. (22.2.2014 STT)

Kokkola ja Pori ovat ilmoittaneet tammikuussa yt-neuvotteluidensa tavoitteena olevan säästötoimet ja että irtisanomiset ovat toistaiseksi poissuljettuja. Kummatkaan kaupungit eivät kuitenkaan poissulkeneet lomautuksia.

Ymmärtävätko kuntasi päättäjät, että sosiaalinen investointi sosiaalityöhön säästää?
Ainoa keino taloudellisen laman tuomien sosiaalisten ongelmien hoitoon ovat osaavat hyvän koulutuksen ja ammattitaidon omaavat sosiaalityöntekijät. Ymmärtävätkö poliittiset kunnalliset päättäjät sosiaalityön tarpeellisuutta talouskriisityönä vai pitääkö heitä muistuttaa siitä.  Sosiaalityöntekijöitä ei saa lomauttaa lamassa vaan sosiaalityötä pitäisi lisätä, koska he toimivat ahdingossa olevien auttajina ja puskurina, ettei tilanne synnytä syvempää kriisiä. Nyt siihen on mahdollisuus. Kutsutaan media työpaikoillemme ja muistutetaan mediaa työmme tärkeydestä.

Kansainvälistä sosiaalityönpäivää vietetään ympäri maailman 18.3. Tänä vuonna tapahtuman kansainvälinen teema on Social and economic crises - Social work solutions. Tavoitteena on keskustella työyhteisössä, sekä mediassa ja tuoda julkiseen keskusteluun näkökulmia siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää talouskriisin aiheuttamaa ahdinkoa. Lisää tietoa saat sosiaalialan ammattijärjestö Talentian sivuilta. www.talentia.fi

Tehdään yhdessä sosiaalityön tärkeys näkyväksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti