keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Hyväksy itsesi ja arvosta itseäsi
Anne Saarela
yliopistonopettaja 
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Nykyään kiireestä on tullut kroonista. Työssä ja vapaa-ajalla meiltä odotetaan koko ajan sataprosenttista suorittamista ja tehokkuutta. Ei ole aikaa pysähtyä ja olla läsnä tässä hetkessä. Ja jos ei ole läsnä tässä ja nyt, vaan jatkuvasti elää menneessä tai tulevassa, ei voi aidosti kohdata toista ihmistä. Maija Paavilaisen aforismissa on todettu osuvasti, että kiire on ehtimisen este. Mutta mistä kiire sitten johtuu?

Joillekin ihmisille kiire ja suorittaminen voivat olla tiedostamattomia keinoja paeta pysähtymistä. Pysähtyminen tarkoittaisi sitä, että joutuisi kohtaamaan itsensä, omat ajatuksensa, pelkonsa, häpeänsä ja vajavaisuutensa. Tommy Hellstenin sanoin ”voidakseen olla läsnä on oltava sinut itsensä kanssa”. Itsensä tunteva ja hyväksyvä ihminen voi kunnioittavasti kohdata toisen ihmisen sellaisena kuin hän on.

Itsenään arvostava ihminen on myös terveellä tavalla itsekäs. Hän asettaa omat rajansa ja huolehtii itsestään. Hän huolehtii riittävästä levosta ja ravinnosta, viettää aikaa rakkaidensa seurassa ja tekee asioita, joista nauttii – on siis kaikella tavalla hyvä ja armollinen itselleen! Tässä yksinkertaisessa viisaudessa on aika paljon opeteltavaa myös meille sosiaalialan ammattilaisille. Mutta opettelemalla rakastamaan ja arvostamaan itseämme voimme paljon paremmin auttaa muita ihmisiä sekä kohdata heidät aidosti ja kunnioittavasti. Ja se ei ole vähäpätöistä, sillä kunnioittava kohtaaminen on voimaannutta kokemus. Tommy Hellstenin mukaan tarve tulla kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi on ihmisen perustarve.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti